Top

U mlinu povijesti

 

1. DAN I VRLIKA – GRAB
Okupljanje grupe i polazak autobusom u jutarnjim satima. Vožnja do mjesta Vrlika i dalje do LELASOVE MLINICE, koja je kao rijetko očuvan spomenik tradicijskog graditeljstva upisana je u Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Nastavak vožnje do male ali izdašne rijeke Grab i GRAPSKIH MLINICA od kojih najstarija ima 600 godina i najstarija je mlinica u funkciji u Hrvatskoj. Nastavak vožnje do hotela. Smještaj u sobe. Večernje druženje. Noćenje.

 

2. DAN I IMOTSKI – VRLJIKA – CETINA
Doručak. Razgled izvora rijeke VRLJIKE, jedne od najčišćih rijeka u Hrvatskoj te MLINICA u gornjem toku rijeke. Slijedi razgled MODROG I CRVENOG JEZERA kraj Imotskog te razgled grada, franjevačkog samostana i spomenika Tinu Ujeviću. Odlazak do OMIŠA. Razgled slikovitog gradića i odlazak na plovidbu po rijeci Cetini od blizine njenog ušća do poznatog izletišta RADMANOVE MLINICE. Odlazak do hotela. Večernje druženje. Noćenje.

 

3. DAN I SOLIN – TROGIR
Doručak. Odlazak iz hotela i vožnja do MLINICA NA RIJECI ŽRNOVNICI. Nastavak vožnje do SOLINA gdje posjećujemo GAŠPINU MLNICU jednu od rijetkih sačuvanih mlinica na rijeci Jadro. Odlazak do TROGIRA i obilazak mlinica PANTAN, fortifikacijskih, renesansnih mlinica, značajnog primjera industrijske arhitekture. Obilazak gradske jezgre koja se nalazi na UNESCO listi kulturne baštine. Odlazak do hotela. Večernje druženje. Noćenje.

 

4. DAN I SPLIT – DIOKLECIJANOVA PALAČA – SALONA
Doručak. Okupljanje grupe i polazak autobusom u jutarnjim satima. Vožnja do SPLITA. Razgled najvećeg dalmatinskog grada: DIOKLECIJANOVA PALAČA, PERISTIL, VESTIBUL, RIVA, SPOMENIK GRGURU NINSKOM I MARKU MARULIĆU… Slijedi odlazak do obližnjeg SOLINA, obilazak antičke SALONE i predavanje o rimskom osvajanju Dalmacije u čemu im je najjači otpor pružilo ilirsko pleme Dalmati. Slobodno vrijeme za osvježenje. Povratak na mjesto polaska.